Sajtóközlemény

Sajtóközlemény

Utolsó frissítés: 2023 július 17.

Zárult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem „Invazív kártevő rovarok elleni biológiai védekezés Vietnamban és Magyarországon” című kutatási projektje. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézetének Rovartani Tanszéke valamint a Vietnam Academy of Agricultural Sciences, Plant Protection Research Institute külföldi partner kétoldalú együttműködési projektje (2017-2.3.3-TÉT-VN-2017-00006) 2022. december 31-én zárult. A magyar résztvevő a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból nyert vissza nem térítendő támogatást. A projekt keretében a hazánkban idegenhonos ázsiai márványospoloska elleni védekezési lehetőségek fejlesztését tűztük ki célunknak.

Az ázsiai márványospoloska elleni biológiai védekezés egy már kereskedelmi forgalomban elérhető termék, a Naturalis-L felhasználásának első lépését tettük meg a projektben, igazoltuk a biológiai hatékonyságot laboratóriumi körülmények között. Ez a növényvédő szerként regisztrált termék egyelőre nem engedélyezett a poloska elleni védekezésre, de sikeres szabadföldi vizsgálatokat követően, és a megfelelő formulázással, eljuthat abba a fázisban, hogy engedélyezett növényvédelmi eljárássá válik. Az ázsiai márványospoloska a gazdanövényeinek érőfélben lévő termésein táplálkozik és károsít, a betakarítás vagy szüret előtt vagy alatt is. Ebben az időszakban viszont már nem használhatók a poloskák ellen egyébként hatékony idegmérgeket tartalmazó növényvédő szerek, tehát jelentős piaci igény van olyan készítményre, ami ebben az időszakban is kijuttatható és hatékony.

Az ázsiai márványospoloska tömegcsapdázása egyelőre távlati cél, mert a kereskedelmi forgalomban elérhető, aggregációs feromont tartalmazó csapdák fejlesztés nélkül erre alkalmatlanok. Projektünkben meghatároztuk az ázsiai márványospoloska fényérzékelését, illetve különböző hullámhosszúságú fényre adott viselkedési válaszát tanulmányoztuk. Ezek a vizsgálatok megteremtik a poloska tömegcsapdázására is alkalmas csapdák fejlesztésének alapjait. Véleményünk szerint az aggregációs feromon kombinálása egyéb ingerekkel (pl. vizuális ingerek vagy mikrorezgések, utóbbiak szerepet játszanak az egyedek egymásra találásában) szelektív tömegcsapdázási eszköz fejlesztésére alkalmas.

Az ázsiai márványospoloska hazai parazitoidjainak felmérése során az Anastatus bifasciatus, a Trissolcus, az Eupelmus nemzetségbe és az Encyrtidae családba tartozó fajokat azonosítottuk. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy az őshonos parazitoid fajok elfogadták gazdaállatuknak az idegenhonos ázsiai márványospoloskát és mint a természetben előforduló hasznos szervezetek, ezen korlátozó szerepüknél fogva hatással lehetnek a márványospoloska populációjának alakulására. Egyelőre azonban úgy tűnik a parazitáltsági értékek alapján, hogy nem képesek a hazai poloska populáció jelentős korlátozására. A vizsgálataink során a hazai tojásparazitoidok közül az Anastatus bifasciatus faj fordult elő leggyakrabban. Az Anastatus bifasciatus egy egész Európában őshonos generalista tojásparazitoid, amely honos poloskákat is parazitál, valamint egy másik idegenhonos fajt, a zöld vándorpoloskát is, amelyet szintén elsőként igazoltunk hazánkban.