Genomikai Kutatócsoport (Gödöllő)

Menü megjelenítése

Genomikai Kutatócsoport (Gödöllő)

Utolsó frissítés: 2022 július 19.

A csoport 2013. május 1-jével alakult Diagnosztikai Csoport néven, célzott profilja olyan alap- és fejlesztő kutatások művelése, melyek megalapozzák a növényi patogének kimutatására használt diagnosztikai módszereket. Az így szerzett ismeretek segítik a virális- fitoplazmás kórokozók jobb megismerését és ezek új védekezési stratégiák kidolgozását inicializálhatják. A csoport kutatásainak kulcsa a kis RNS-ek nagy-áteresztőképességű (HTS) szekvenálása. Mivel ezen a technikán alapuló víruskimutatások az elkövetkező években várhatóan forradalmasítják a vírusdiagnosztikát, kutatásuk alapvető fontosságú.

"A növényorvoslás komplex és interdiszciplináris tudományterület, ami a termesztés sikerességét befolyásoló károsítókkal szemben kínál megoldásokat. A Növénykórtani Tanszék munkatársaiként hiszünk abban, hogy az élelmiszerbiztonság megteremtéséhez önálló szakmai gondolkodásra képes, felelős szakemberekre van szükség. Így hallgatóinkat a virológia, a bakteriológia, a mikológia és a herbológia alapjainak elsajátítása mellett, rendszerszemléletű, modern ismeretekkel vértezzük fel, amellyel a gyakorlati növényvédelemben és a kutatói életpályán egyaránt megállják a helyüket. Kiemelt figyelmet fordítunk a tehetséggondozásra, hallgatóink bekapcsolódhatnak aktuális pályázatainkba és hazai és nemzetközi projectjeinkbe.

A Genomikai kutatócsoport olyan alapkutatásokat végez, melyek segítik a kórokozók jobb megismerését, a kimutatásukra használt diagnosztikai módszerek fejlesztését, és ezáltal új védekezési stratégiák kidolgozását alapozhatják meg. A csoport kutatásainak kulcsa a kis RNS-ek nagy-áteresztőképességű szekvenálása, ami forradalmasította a vírusdiagnosztikát."