Köszöntő

Köszöntő

Utolsó frissítés: 2022 február 08.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) 2021. február 1-jén történt megalapítása óta a hazai növényvédelmi felsőoktatás korábbi 3 tradicionális képzési helye (Gödöllő, Budapest, Keszthely) a MATE Növényvédelmi Intézetében működik tovább. A Növényvédelmi Intézet a hazai agrárszektor (így a gyümölcs-, szőlő-, zöldség- és dísznövénytermesztés, valamint a szántóföldi növénytermesztés) számára képez országosan a legnagyobb számban MSc és PhD szinteken, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő szakmai ismeretekkel rendelkező növényorvosokat és növényvédelmi szakmérnököket. Növényorvosi mesterképzésünk egész Európában unikális jellegű. A növényorvosi diploma biztos megélhetést nyújt a végzetteknek, sikeres tevékenységük pedig garanciája a környezetbarát növényvédelem megvalósulásának. Az elmúlt évtizedben a növényorvosi mesterszak az agrár-felsőoktatásban tanuló hallgatók által leginkább preferált MSc képzések egyike. A növényorvosi diploma egyben egy jogosítvány is, amely tulajdonosának lehetővé teszi az I. forgalmi kategóriás növényvédő szerek használatát és a növényvédelmi munka felelősségteljes irányítását. Végzettjeink elhelyezkedési lehetőségei jók, mert valamennyi növénytermesztéssel, kertészettel foglalkozó vállalkozásnak, input anyagokat forgalmazó cégnek szüksége van a növényvédelemhez felsőfokon értő, irányító szakemberre.


A Növényvédelmi Intézet jelentős kutatási tevékenységet végez a legmodernebb eszközökkel felszerelt laboratóriumaiban, amiben részt vesznek MSc és PhD hallgatóink is. A tehetséggondozás területén elkötelezett munkánkat jelzik a következő adatok: 2018 óta az intézet 48 Növényorvos MSc hallgatója vett részt Tudományos Diákköri Konferencián és 11 hallgató ÚNKP ösztöndíjat nyert. Az OTDK Agrártudományi Szekció Növényvédelmi tagozatában az első helyezést rendre Növényorvos MSc hallgatóink nyerik el. 6 hallgatónk Pro Scientia Aranyérmet, 3 oktatónk Mestertanár Aranyérmet kapott, egy titkársági alkalmazottunk Kiváló TDK Szervezői Díj elismerésben részesült.


A Növényvédelmi Intézet rendelkezik oktatási tradícióval, a tehetséggondozás iránt elkötelezett oktatókkal, jelentős tudományos munkát maguk mögött tudó munkatársakkal, és mindez kiindulási alapot jelent egy színvonalas növényorvosi képzés végzéséhez és további fejlesztéséhez. Meggyőződésünk, hogy a vidék, az agrárium sikere a jól képzett növényorvosokon is múlik.